Från storstaden till landet

Vi har äntligen gjort slag i saken: flyttat ut på landet och skaffat hästar. Bort från stadens brus, sus och stress. Vad man inser när man flyttat utanför stadens konstanta gatubelysning är att landsbygden är mörk. Beckmörk. Därför behövde vi ganska snart införskaffa både en och två olika sorters gårdsbelysning som kunde skina lite ljus över gården.

Vi började med en LED-strålkastare på 230v att ha på uppfarten till huset. Den kickar igång med hjälp av sensorer och står således inte på dygnet runt och drar onödig ström. Utöver sin ganska snåla energiförbrukning så lyser den med en enorm kraft. Detta blir egentligen mest tydligt om man som oss bor på landet och verkligen behöver lysa upp en hel uppfart där både personbilar och traktorer ska komma inrullande.

Efter det installerade vi ännu en LED-strålkastare (230v även denna), på baksidan av huset där paddocken ligger för att kunna möjliggöra ridlektioner utomhus så länge det inte är tjäle i marken. Det blev lite som ridhusbelysning fast med symmetrisk ljusbild. Denna var dock ej sensorstyrd då det av förklarliga skäl hade blivit stökigt och man exempelvis rider endast på halvvolt.

Båda dessa ljus fyller verkligen sin funktion och det känns tryggt att veta att oavsett årstid och soltimmar så kommer ljuset alltid skina på våran gård. Nästa steg blir väl att vi dekorerar med trädgårdsbelysning av något slag för att skapa en mer inbjudande och trivsam miljö, men detta får vi vänta med ett litet tag till känner jag.

Läs mer →

Nu kan man beskåda en blå himmer i Bejing

Du har säkert sett smogen omringa de kinesiska storstäderna på tvnyheterna med jämna mellanrum. Miljön har sedan pandemin förbättrats avsevärt runt om i världen och i Kinas huvudstad kan man för första gången på väldigt länge se en vacker blå himmel. Att det ska krävas en pandemi för att sikten ska klarna i denna storstad är för mig ofattbart och naturligtvis inte positivt på något sätt, dock är det fascinerande minst sagt när man ser före och efter-bilder. Även i Venedig och andra platser på jorden så har pandemin gett positiva effekter på miljön, dock med katastrofala följder för oss människor vilket är mycket olyckligt.

Läs mer →